Un cadou pentru tine în noul an!

La final de 2016, vreau să împărtășesc cu voi programul de reinventare personală, pe care l-am structurat și încercat pe parcursul anului, pornind de la ideea că schimbările mici în rutina zilnică sunt cele care aduc schimbările mari în calitatea vieții și că realizările importante se construiesc pas cu pas.

Înarmează-te cu răbdare și perseverență și în 3-4 luni viața ta va arăta complet schimbată, te vei simți mai bine și vei vedea cum îți atingi obiectivele unul câte unul.

În primul rând: Ai grijă de tine!

În prima lună concentrează-te pe tonusul tău personal și starea de bine. Nimeni nu poate investi în planuri mărețe și munci cu spor dacă nu are energie și entuziasm pentru asta.

 1. Rezervă-ți timp personal:
  Soluția pe care am găsit-o eu este trezitul la 6 și astfel am între 45 de minute și 1 oră și jumătate până încep să se trezească restul oamenilor din casă. În acest timp fac puțină mișcare (10 min), un duș, mă răsfăț cu diverse operațiuni cosmetice și îmi beau cafeaua în tihnă. Măcar o oră zilnic ar trebui să v-o opriți dimineața sau seara pentru relaxare și răsfăț personal.
 2. Mănâncă lucruri bune și sănătoase:
  Cantitatea de mâncare necesară corpului tău pentru a funcționa bine este suficient de mică încât să îți poți permite să alegi cu grijă. Planifică-ți mesele și respectă orele recomandate pentru mesele principale. Evită pe cât posibil: alcoolul, gustările nesănătoase (chipsuri, biscuiți, batoane dulci), băuturile carbogazoase, semi-preparatele și fast-food-urile.
  Soluția pe care am găsit-o eu este să mănânc acasă dimineața și seara sănătos și gătit de noi, să am mereu gustări sănătoase la mine (fructe crude și uscate, alune și semințe diverse, iaurt mic sau fulgi de porumb) și pentru la prânz ori mâncare de acasă ori meniuri în oraș (în medie cu 20 lei poți mânca o supă și un fel principal)
 3. Fă sport:
  Sportul îți întreține corpul și sufletul. Dacă faci măcar 10 min de sport susținut zilnic și 20 min de mers pe jos te vei simți mai plin de energie, mai ușor și mai flexibil și îți vei scădea nivelul de stres și predispoziția spre depresie.
  Soluția pe care am găsit-o eu este să merg mai mult pe jos pe distanțe scurte, să urc pe scări mereu și să fac exerciții de streching 10 min dimineața.
 4. Dormi suficient:
  Dacă mănânci corect și ușor seara, faci sport și nu bei alcool   în scurtă vreme corpul tău își va regla și programul de somn. Propune-ți în medie 8 ore de somn în fiecare noapte și încearcă să găsești programul în care te trezești ușor și cu energie. S-ar putea să nu se regleze chiar din primele luni dar experimentează cu programul până găsești soluțiile optime.

În al doilea rând: Fă-ți ordine în viață!

În a doua lună, concentrează-te pe a îți simplifica și ordona lucrurile. Resursele tale zilnice sunt prețioase, folosește-le eficient.

 1. Fă ordine în lucrurile pe care le ai!
  Sortează și aruncă sau donează fără milă. Lucruri mai puține înseamnă mai puțin timp petrecând pentru a le căuta, aranja și alege. Donează sau aruncă tot ce nu mai folosești, păstrează-ți amintiri numai ce contează. Nu uita că toate lucrurile din jurul tău ocupă un spațiu în mintea și preocupările tale, eliberează-l și folosește-l pentru lucruri mai importante. Donează sau aruncă (pune-le lângă tomberoane să le ia femeia de serviciu)  toate hainele pe care nu le-ai mai folosit în ultimul an sau nu îți mai vin, obiecte adunate de prin călătorii sau cadouri pe care nu le-ai folosit niciodată. Fă ordine la acte, cărți etc și aruncă tot ce nu îți e sincer necesar.
 2. Fă-ți ordine în obiective!
  Amintește-ți promisiunile pe care ți le-ai făcut ție sau altora și decide ce faci în privința fiecăreia. Stabilește-ți lunar o întâlnire cu tine în care să le reiei și actualizezi. Încearcă să îți planifici pentru fiecare pași concreți oricât de îndepărtați sau să renunți la ele dacă nu mai dorești să le îndeplinești.
 3. Fă ordine în relațiile în care petreci timp!
  Timpul și relațiile tale îți influențează viața și modul în care te dezvolți. Evaluează sincer fiecare relație și observă dacă timpul petrecut în ele îți este de folos și cum poți micșora timpii irosiți și aduna persoane în jurul tău care să te ajute să crești și să te dezvolți, să te relaxezi și să îți umpli bateriile. Renunță la relațiile pe care le tolerezi doar din politețe.

În al treilea rând: Planifică!

În a treia lună, trecem la treabă și planificăm, setăm obiective și idealuri. Totodată, avem grijă să întreținem bunele obiceiuri dobândite în primele 2 luni.

 1. Secretul îndepliniri obiectivelor este planificarea
  Este important să nu uităm că avem multe tipuri de obiective, nu doar cele profesionale sau financiare. Planificarea trebuie să includă obiectivele personale: relaxare, socializare, pasiuni și timp personal. Lunar, aceste obiective trebuie revăzute și actualizate. La fiecare din ele e important să stabilești pașii și termenele concrete de realizare.
 2. Fă o listă cu cele mai puțin probabile dorințe și idealuri pe care le ai.
  Dacă ai avea tot timpul din lume, ai dispune de toți banii necesari, ai cunoaște oamenii care te pot ajuta și ai avea orice talent. Ce ai alege să faci?
 3. Planifică-ți ziua următoare.
  În fiecare seară, planifică ce ai de făcut a doua zi. Nu uita să te gândești și la obiectivele tale generale când faci asta. Durează aproximativ 2 săptămâni să reușești să faci un plan corect și destul de provocator pentru a doua zi.

După ce ai reușit să îți formezi rutine zilnice prin care să ai grijă de tine fizic și psihic, să îți menți viața în ordine și simplă și senină și să îți planifici pașii următori corect, poți adauga și ultimul ingredient magic: schimbări și provocări

 1. Ține-ți mintea antrenată.
  În fiecare zi încearcă să faci un lucru simplu puțin diferit, învață sau încearcă ceva nou.
 2. Ia o pauză.
  Închide internetul, telefonul și petrece puțin timp singur și puneți gândurile în ordine, fi sincer cu tine și evaluează cum îți e? Ești mulțumit și fericit?

Nu uita, uneori este mai simplu să treci prin schimbări și să înveți lucruri alături de oameni cu experiență în dezvoltare personală. Cu drag îți stăm la dispoziție pe mail sau la telefon.

Leave a Reply