Vreau job! Cum pregătești o candidatură eficace?

Așa cum parte din voi știți, sâmbătă 25 martie 2017 am participat la Angajatori de Top, unde am petrecut o zi minunată discutând cu candidații despre:

  • cum redactăm un CV eficient?
  • este oare necesară o scrisoare de intenție?
  • care sunt regulile esențiale ale prezentării la interviu?

Mulțumim Hipo.ro pentru invitație și iată și pentru cei care nu au apucat să discute cu noi la târg dar sunt interesați de aceste subiecte un foarte succint sumar:

    1. Cum redactăm un CV eficient?

CV-ul uriaș: Primul pas în structurarea unui CV de succes este organizarea informațiilor despre parcursul academic și profesional de până acum. Noi vă sfătuim să redactați descrieri cât mai detaliate încât să le puteți folosi ca bază de pornire. Acest draft de CV va fi stufos și variat și puteți adăuga în timp joburile noi, activitățile de practică sau voluntariat, cursurile, formările etc. Atenție! Acest CV e doar pentru uzul vostru. Nu îl trimiteți angajatorilor niciodată în această formă!

CV-ul personalizat: Pentru a realiza un CV potrivit jobului la care aplic este nevoie să personalizez CV-ul uriaș încât să se adreseze cerințelor unui post specific. Ca urmare, mai întăi alegem poziția la care dorim să aplicăm; apoi, citim cu atenție descrierea publicată de companie și ne informăm despre companie; abia apoi trecem la pregătirea CV-ului prin ștergerea tuturor informațiilor irelevante și reformularea informațiilor relevante încât să corespundă cerințelor.  Atenție! Acest CV  îl veți trimite angajatorilor și este recomandat să nu depășească 2 pagini!

User friendly: CV-ul personalizat trebuie să fie gândit pentru persoana care îl parcurge pentru a vă selecta pentru interviu. Ca urmare, informațiile pe care angajatorul le caută trebuie să fie cât mai ușor de găsit. Folosiți cuvinte cheie din descrierea jobului. Dacă aveți experiență relevantă ea trebuie să fie la început (respectând ordinea celui mai recent primul) sau măcar pe prima pagiină. Dacă nu aveți experiență sau este irelevată pentru jobul ales, puneți prima educația și eventual formulați un obiectiv care să explice candidatura. Atenție! Angajatorul caută persoana descrisă în anunț, detaliile despre alte poziții sau proiecte care nu sunt relevante trebuie păstrate pentru interviu dacă vor fi solicitate!

Important! Această personalizare se face respectând regulile de redactare ale unui CV: să conțină experiența și educația în ordine de la cea mai recentă la cea mai veche precum și restul informațiilor uzuale (limbi străine, proiecte, formări, carnet de conducere, cunoștințe operare PC etc).

Pentru a le avea la îndemână, am sistematizat și prezentat foarte pe scurt informțiile de mai sus într-un infografic despre cum să realizezi CV-ul.

    2. Este oare necesară o scrisoare de intenție?

Da! O scrisoare de intenție este o ocazie pentru a vă susține candidatura. În scrisoarea de intenție puteți prezenta punctele tari care vă recomandă pentru poziție, puteți lista recomandări relevante (Atenție! Trebuie să le puteți susține la cerere. Ideal este să le atașați împreună cu CV-ul dacă este posibil) și puteți completa ceea ce nu este deja prezentat în CV.

Cele 3 elemente cheie, după părerea noastră, pentru o scrisoare de intenție eficientă sunt: De ce ați ales acest job? De ce ați ales această companie? Ce plus valoare ați aduce voi?. Recomandăm ca scrisoarea de intenție să nu fie mai scurtă 200 de cuvinte dar nici mai lungă de 500.

    3. Care sunt foarte pe scurt regulile prezentării la interviu?

  • Informează-te serios despre job și comapanie.
  • Nu povesti lucruri rele despre foștii angajatori.
  • Pregătește-ți răspunsurile la întrebările uzuale: Unde te vezi peste 5 ani? Cu ce poți contribui? Care e cea mai mare realizare profesională? etc
  • Nu uita că și întrebările personale au tot scop profesional. Gândește-te ce te întreabă de fapt.
  • Îmbracă-te potrivit jobului la care candidezi.

Pentru a avea la îndemână toate informațiile despre pregătirea candidaturii, am sistematizat și prezentat foarte pe scurt informațiile de mai sus într-un infografic despre acest subiect.

În afară de consilierea individuală pentru care poți să ne contactezi cu încredere, am lansat un nou proiect “Passion Crafters Hub”, grupuri de dezvoltare personală pentru adolescenți și tineri.