Cum și de ce, o abordare cognitiv-comportamentală?

Ce este și cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de psihoterapie integrativă care se bazează pe teoria conform căreia există o relaţie de reciprocitate între procesele cognitive (ceea ce gândim), emoţii (ceea ce simţim) şi comportamente. Această relație este bidirecțională.

Terapeuții se ocupă de comportamentul observabil și de condițiile de mediu care îl modelează, psihoterapia fiind înțeleasă că un proces de învățare. TCC nu este interesată de istoria și copilăria pacientului, ci se concentrează mai curând asupra rezolvării eficiente a unor probleme concrete.

Terapiile cognitiv-comportamentale se bazează pe aplicarea clinică a teoriilor comportamentale (principiile învăţării: condiţionare clasică şi operantă) și a cercetărilor privind structurarea cognitivă (rolul experienţelor în determinarea emoţiilor şi comportamentelor).

Teoriile comportamentle pleacă de la premiza că majoritatea tulburărilor psihologice își datorează existența unei învățări greșite sau insuficiente (persoana nu a dobandit abilitățile și comportamentele necesare pentru a face față problemelor vieții, fie a dobândit niște abilități și comportamente inadecvate)

Concepte și tehnici cu care lucrează TCC 

Condiționarea clasică: Este procesul prin care un organism învață că apariția unui stimul este urmată de apariția altuia. În consecință, reacții care sunt îndeobște asociate cu cel de-al doilea stimul (salivație la vederea mâncării) devin asociate cu primul stimul (salivație la auzirea unui clopoțel – Pavlov). De exemplu fobia este o reacție de teamă declasanta de un obiect inofensiv (stimulul condiționat), dar care a fost asociat în trecut cu ceva periculos (stimul necondiționat). Acel ceva periculos nu mai există, dar a rămas obiectul asociat care declanșează teamă (fobia). Corectarea acestei temeri se face prin extincție, adică prin expunerea repetată la obiectul sau situația asociată (expunerea la stimulul condiționat). Expunerea la stimulul condiționat se poate face treptat sau dintr-o data, ultima metodă numindu-se terapie prin implozie. O variantă mai ușor de suportat a expunerii treptate la stimulul condiționat este desensibilizarea sistematică. O altă tehnică bazată pe condiționarea clasică este terapia aversivă în care are loc asocierea unor stimuli neplăcuți cu stimulii plăcuți dar nocivi.

Pavlovs-Dog

Condiționarea operantă: Comportamentul nostru este influențat de consecințele acestuia: dacă un anumit comportament are niște consecințe plăcute sau benefice pentru noi, vom avea tendința de a repeta acel comportament. Dacă are consecințe negative, neplăcute, frecvența comportamentului respectiv va scădea. Tehnicile identifică mai întâi comportamentele indezirabile sau problematice ale unui individ, caută apoi să înțeleagă care sunt consecințele pozitive care îi întrețin aceste comportamente și, în final, încearcă să schimbe ceva astfel încât să nu mai apăra acele consecințe care întăresc comportamentul nedorit. O altă metodă bazată pe condiționarea operantă este recompensarea.

Gândurile automate sunt acelea care apăr imediat ce apare un anumit stimul. Identificarea acestora se face atât în timpul ședințelor de psihoterapie, cât și între ședințe, prin intermediul jurnalului sau altor teme. Odată identificate aceste gânduri automate, terapeutul și pacientul încep să caute erorile din acestea.  Erorile majore sunt: polarizarea (tendinta de a vedea toate lucrurile ca fiind ori bune, ori rele), personalizarea (tendinta de a vedea totul in jur ca avand legatura cu persoana noastră) și suprageneralizarea (tragerea unor concluzii exagerate). Distorsiunile specifice sunt abstractizarea selectiva (concentrarea pe un detaliu si ignorarea contextului), diminuarea (incapacitatea de a accepta laudele celorlalti), inferenta arbitrara (a sari direct la concluzii) și catastrofizarea (a exagera impactul negativ).

Schemele sunt niște complexe sau unități de gânduri și credințe pe bază cărora un individ își planifica și își conduce viață.

Tehnici folosite pentru modificarea cognițiilor și a comportamentelor:

 1. tehnici de intervenție la nivel cognitiv
  1. tehnici de restructurare cognitivă,
  2. tehnici de rezolvare a problemelor și antrenament al abilităților,
  3. tehnici de reducere a stresului care vizează modificarea mecanismelor de coping emoțional.
 1. tehnici de intervenție la nivel comportamental (bazate pe condiționarea operantă)
  1. tehnica stingerii comportamentelor nedorite,
  2. tehnica desensibilizării sistematice,
  3. psihoterapia aversivă,
  4. metoda modelării,
  5. psihoterapia asertivă.
 1. tehnici de intervenție la nivel biologic (de relaxare și bazate pe principiile condiționării clasice, cum ar fi: expunerea gradată, flooding-ul, desensibilizarea progresivă și tehnicile de control al respirației)

Mod de lucru în TCC

În general, ședințele TCC dureaza 45 de minute. De cele mai multe ori sunt propuse în jur de 12-20 de ședințe, în ritm de 1 pe săptămână. Se poate începe și cu 2 sedințe săptămânale, dacă problema este acută.

Este o terapie de scurtă durată (în medie 3-6 luni), atunci când se adreseaza unor simptome discrete cum ar fi depresie, anxietate, fobii, stări de conversive (isterie), obsesii și compulsii. Poate fi și de durată ceva mai mare atunci când este folosită cu pacienți cu dificultăți caracteriale (tulburări de personalitate), în special cu cei din grupul borderline (cu instabilitate emoțională, automutilări, tentative de suicid etc).

Acest tip de tratament psihologic este o combinație de psihoterapie și educație, folosindu-se adesea teme pentru acasă. La final, pacientul este învățat să continue și după terminarea terapiei identificarea și corectarea gândurilor automate. Se face o evaluare finală și eventual se mai stabilesc una-doua ședințe de control la intervale mai mari de timp.

Terapia cognitivă lucrează la nivel conștient și de aceea necesită o alianță terapeutică strânsă între terapeut și pacient, numită uneori relație colaborativă. Transferul (important în psihoterapia psihanalitică și psihanaliză) nu are importantă în TCC, iar terapeutul joacă un rol activ (pune întrebări, oferă sugestii, educă pacientul, dă teme pentru acasă etc.), fiind în permanență centrat pe niște obiective.

Ședințele inițiale sunt folosite pentru colectarea de informații despre istoria personală a clientului și stabilirea unui contract verbal privind durată terapiei. Apoi, pacientului i se explică modelul cognitiv, folosind cât mai multe exemple furnizate chiar de el, încât să observe cum îi sunt influențate stările emoționale de modul de a gândi. Terapia este astfel condusă încât să îi ofere pacientului structură și ajutorul necesar pentru a înțelege acest model.

TCC poate fi aplicată și sub formă de psihoterapie individuală, dar și de grup, de cuplu sau de familie.

Detalii despre formare

Faza inițială a formările în TCC durează minim 2 ani fiind urmată de practică în supervizare și trebuie să cuprindă conform cerințelor Asociației Europene de Terapii Comportamentale și Cognitive (EABCT):

 • 450 de ore de formare teoretică și seminarii practice de specialitate;
 • 120 de ore de lucru psihoterapeutic cu clienți (practică sub supervizare);
 • 200 de ore de supervizare individuală și de grup;
 • 140 de ore de intervizare și participare la alte activități (workshop-uri, seminarii, școli de vară, training-uri etc.).

Variantele de formare disponibile în 2017-2018 în București sunt:

Asociația de Hipnoterapie și psihoterapie cognitiv-comportamentală (AHPCC) (http://www.ahpcc.ro/, București, str. Argentina, nr. 25, sect 1)

1.Master Titu Maiorescu – Psihoterapii cognitiv-comportamentale – coordonator Irina Holdevici (http://www.utm.ro/facultatea-de-psihologie/studii-de-master/)

 • Perioada de înscriere 4-25 septembrie 2017.
 • Cost: 1600 euro pe an (10 luni)
 • Începe din octombrie 2017 durează 20 luni în weekend
 • 150 ore de dezvoltare personală în cognitiv comportamental

2.Formare de bază Psihoterapie cognitiv-comportamentala si hipnoterapie (http://www.centrulpsihoarmonie.ro/contact.php)

 • Periada de înscriere: 1 septembrie – 15 ianuarie
 • Cost: 1000 euro pe an (11 luni)
 • Începe din martie 2018 durează 29 luni în weekend câte 16-20 de ore
 • 150 ore de dezvoltare personală în cognitiv comportamental

Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă (ARTCC) – b-dul Vasile Milea, nr. 6, bl. A.4, ap. 32, sect. 6, tel: 021.334.34.71;

1.Formare de bază în TCC cu Radu Teodorescu, Adela Sălceanu, Mugur Ciumăgeanu.

 • Perioada de înscriere: 1 septembrie – 16 octombrie
 • Cost: 700 euro pe an (10 luni)
 • Începe în martie și durează 30 luni în weekend 10 luni pe an
 • 150 ore de dezvoltare personală în cognitiv comportamental

*celelate entități autorizate nu organizează formări în acest an dar terapeuții pentru supervizare colaborează cu cei doi furnizori de formare inițială.

În afara Bucureștiului mai sunt:

 • Cluj: Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR) – Universitatea Babeş-Bolyai – formare in cadrul oricărui master
 • Iași: Asociația Institutul de Formare în Terapie Cognitivă și Comportamentală – IFTCC – Iași, str. Păcurari nr. 45, bl. 546, sc. C, ap. 18, tel: 0745984647; e-mail: camelia.soponaru@yahoo.com

Sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos, iar dacă există completări, sai alte opinii și comentarii le primesc cu mare drag!

Leave a Reply