Ce vrei pentru că vrei și ce vrei pentru că asta trebuie să vrei?

Cum să îți dai seama ce vrei tu cu adevărat și ce vrei pentru că știi că asta se așteaptă de la tine, că asta ți se cere și că oamenii din jurul tău te-ar aprecia dacă ai vrea și ai încerca să obții.

Un exemplu clasic e cel cu învățatul la română și matematică. Suntem judecați încă de la grădiniță după abilitățile noastre în ceea ce privește domeniul limbii și literaturii și științelor exacte. Mai mult decât atât, judecata este de cele mai multe ori superficială și inflexibilă și o bună parte din performanță depinde de supunerea la clasă si conformismul pe care îl dovedește elevul. Rezolvările corecte prin metode diferite de cele agreate de profesor fiind depunctate.

În felul acesta, un copil care are înclinație și abilități deosebite în alte domenii este cu greu apreciat și aproape mereu taxat pentru dezinteresul sau lipsa de abilități în aceste domenii. La fel și un copil care are abilități deosebite chiar în aceste domenii și care nu respectă dogma.

El va fi etichetat negativ, admonestat și marginalizat atât de profesori, cât și de colegi și părinți. Suntem ființe sociale și condiționați să încercăm să fim plăcuți și apreciați, așa că aceste păreri ne rănesc și afectează percepția copilului asupra lui însuși, asupra diferitelor domenii de învățare și asupra învățării în general.

Astfel ajungem să facem alegeri care sperăm că ne vor aduce aprecierea și dragostea celorlalți și, făcându-le uităm de multe ori să verificăm dacă sunt într-adevăr ceea ce dorim și ceea ce ni se potrivește. Asta în situția în care facem noi înșine alegerile și nu îi lăsăm pe alții să ne ghideze cu totul decizia (de exemplu să urmăm recomandarea unui părinte când alegem o facultate sau un loc de muncă).

Din păcate însă, alegerile făcute astfel nu ne fac fericiți. În timp, indiferent de aprecierea celorlalți, mândria părinților sau chiar invidia celor de-o seamă cu noi, dacă ceea ce facem nu ne place și nu ni se potrivește, acumulăm frustrare și satisfacțiile sunt mereu mai mici deât efortul necesar zilnic.
 
desc
 
De aceea, din când în când e bine să ne oprim și să verificăm cât drag avem să facem ceea ce am ales să facem. Și, dacă observăm că nu prea ne oferă bucurie și satisfacție și că ne e greu să ne amintim un moment în care activitatea noastră ne-a entuziasmat, e important să avem curajul să schimbăm ce e de schimbat. Modalitățile prin care putem face asta nu sunt nicidecum simple, comode sau bine definite.

Însă, pentru început ajută să avem grijă să facem următorii 3 pași simpli:
Pasul 1: Scrie în fiecare seară câteva cuvinte despre ce a fost greu și obositor și ce a fost ușor și plăcut peste zi.
Pasul 2: O dată pe lună stabilește o întâlnire cu tine însuți și analizează: ce ți-a plăcut și ce nu; ce ativități te-au lăsat sleit de puteri; ce activități au fost plăcute și ușoare? Folosește ceea ce ai notat zilnic.
Pasul 3: Fă o listă cu principalele lucruri pe care le ai de făcut luna următoare și cât de mult crezi că îți vor plăcea, cât de mult efort vor necesita și câtă satisfacție îți vor aduce sau cât de importante sunt. Pe ea adăug-o la notițele zilnice și compar-o cu realitatea la întâlnirea cu tine însuți de luna următoare.

Dacă reușim să ne oprim din când în când și să ne uităm (oarecum structurat) la noi înșine și la ce alegeri facem zilnic sunt șanse mari să identificăm punctele în care avem de îmbunătățit. 

 

Leave a Reply